torsdag den 5. marts 2015

En kulturhistorisk tilgang. "Mormor - mad"

Denne opgave er en gruppeopgave, dog er denne blog min individuelle del af den. 

Mormormad siger mange og rynker på næsen. Der er da alt for meget fedt i!
Ja, det er rigtig nok, men det kan da erstattes. Men erstatte er ikke hvad denne opgave går ud på - dog vil jeg alligevel senere i opgaven komme ind over dette og begrunde hvorfor.

Her hos os står menuen på mormormad og vi skal have:

Menu

Hovedret: Forlorenhare med kartofler, brun sovs og traditionelle grøntsager
Dessert: Citronfromage

Grunden til at jeg vælger traditionelle grøntsager er, at dengang mormor var ung, havde man ikke de samme muligheder, med at gå i supermarkedet og købe grønt og frugt som ikke var i sæson. Min mormor brugte hvad de havde i kældre, lader, viktualierum osv. Frugt og grønt de selv havde dyrket i køkkenhaven. Desuden var der på denne tid af året, ikke det store udvalg længere, kun det der havde en god holdbarhed.
Yderligere kan siges, at svin er kulturhistorisk, da vi i Danmark hovedsageligt har spist svinekød siden oldtiden. (Ritzau, 2014)

Hovedretten: 

                                          Dette er de ingredienser jeg har brugt.



                                          Farsen røres godt sammen med salt og peber.



                    Så tilsættes 1 æg, 1 dl havregryn (for at strække farsen) samt 1/2 dl mælk.

       
            Farsen røres glat. Jeg valgte dog at bruge hænderne, istedet for en ske til at røre med.



                       Så formede jeg kødet til et farsbrød. ...Og så kom der 150 gr bacon på.
                                        Ind i ovnen og brunes i 20 min ved 225 grader.
                     Derefter sænkes graderne til 175, og farsbrødet steges færdig i ca 30 min.


                                          Efter bruningen så farsbrødet således ud.


Efter de 30 min stegetid, fjernes mælkeskindet, og mælkesovsen sies over i en tykbundet gryde.
Jeg valgte at slukke ovnen, og holde farsbrødet varmt i ovnen 




                                             Der tilsættes 1 spsk ribsgele i sovsen.




List sovsekulør tilsættes


Ups jeg glemte fløden (det er ikke hverdagskost her hos os). Men bedre sent end aldrig. Og sovsen jævnes med maizena mel. Jeg troede der skulle en smørbolle til, men min mor kunne fortælle mig, at da jeg var barn, brugte min mormor faktisk allerede Maizena. Det har åbenbart været på markedet længe.


  
                                            

                                            Så skal farsbrødet skæres ud i skiver.

                                  

                                                             Velbekomme. 
                           Forloren hare med kartofler, brun sovs og traditionelle grøntsager.
             Jeg kan hilse at sige, der blev spist op, så min familie må have syntes det smagte godt.


Opskrift fra dette link:
http://www.arla.dk/opskrifter/forloren-hare-a-la-farmor/    


Dessert:

Min citronfromage alla mormormad får et twist nutidig kultur, da flere mine gæster af helbredsmæssige årsager ikke må få sukker. Gad vide hvad man gjorde i gamle dage, havde man sukkererstatning som i dag, hvilken jeg bruger? Og havde man kendskab til salmonella? 

Jeg har desuden brugt pasturaseiserede blommer og hvider, samt økologiske citroner- det har vi nemlig mulighed for at kunne bruge i dagens Danmark - da jeg har salmonella-angst, har fintfølende mave og ikke har lyst til at komme ingredienser sprøjtet med vækstmidler og gift og og og i maden.

Enhver overskudshausfrau forbereder det som forberedes kan dagen inden, og til dette skal bruges:


           Æggeblommerne piskes tykke og luftig med sødemiddel og ganske lidt sukker.
         Imens står husblas og blødgøres i koldt vand, hvorefter den smeltes i varmt vand.



Jeg pisker revet økologisk citronskal og citronsaft i.


Husblas hældes i fromage fraichen i en tynd stråle, hvorefter det røres ind i æggemassen.




Herefter stilles den på køl indtil massen begynder at stivne. Dette tog ca 1 time.


Piskefløden har stået på køkkenbordet for ikke at være helt koldt, inden den blev pisket til skum.


Lige inden jeg tog massen ud af køleskabet, piskede jeg æggehviderne stive, så alt var klar til at vende i massen.Herefter stillede jeg den i køleskabet, hvor den fik lov til at stivne indtil dagen efter, 


Nu er citronfromagen klar til servering i den gamle skål som min mormor altid serverede hendes fantastiske citronfromage i.

                              Citronfromage alla Mormormad med et nutidigt twist.





Opskrift fra dette link:
http://detsundeliv.dk/opskrifter/desserter/19287/citronfromage.aspx 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar